Переклад

Статистика




Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Головна » 2012 » Октябрь » 16 » "МЕНІ НЕ БАЙДУЖЕ, ЩО БУДЕ..."
00:11
"МЕНІ НЕ БАЙДУЖЕ, ЩО БУДЕ..."
   ... Саме такими словами у Червонограді красуються величезні стенди з зображенням Миколи Григоровича Криштопи, директора однієї з кращих шахт на території України, а також відомого мецената, який не оминув своєю увагою і спідвей. "Звичайнісінька піар-кампанія перед виборами", - скаже більшість. Можливо. Але цією рекламою він організував справжнє свято спідвею у Червонограді, свідками якого став переповнений мототрек "Гірник".
 
 
   Червоноградський мототрек заповнюється за годину-півтора до початку гонки. Однак цього осіннього недільного дня трибуни були майже пустими ще хвилин за сорок-п'ятдесят до старту. Навіть подумалось, що вболівальники вирішили проігнорувати ці змагання, оскільки раніше повідомлялось про участь гран-прістів, які так і не прибули до нашого міста. Однак буквально за півгодини вільні місця залишились лише в бокових секторах, що могло означати одне - справжні вболівальники не можуть собі позволити пропустити таку подію. Тим більше, що участь у гонці приймав Андрій Карпов, новоспечений чемпіон Європи у парі разом з Сашею Локтаєвим, а також бронзовий призер особистого чемпіонату Європи цього року. Окрім того, вболівальники вкотре прийшли віддати шану нашому видатному гонщику, яким був уродженець шахтарського міста Червоноград Ігор Марко...
 
Андрій Карпов перед гонкою
 
   Старт гонки затримався приблизно на півгодини через те, що гонщики попросили дозволу випробувати доріжку. Їхнє прохання головний арбітр гонки Олександр Лятосинський одобрив. Це ще більше розігріло інтригу гонки. Глядачі також розігрівались, чим могли. В основному, сорокаградусними напоями, а зі всіх сторін чулись лише слова "будьмо" і "давай наливай!". І ось прийшов час презентації спортсменів.
 
Вихід спортсменів на презентацію
 
   Як тільки вони вийшли на гареву доріжку, стадіон вибухнув оваціями. Гонщики вишукувались на представлення, і тут же на доріжку вийшов Микола Григорович Криштопа. Як завжди в таких випадках, він розповів про свою любов до нашого міста, про любов до спідвею, а наостанок побажав успіхів усім спортсменам. Все було готово до початку гонки. І тут "на арену" вийшов коментатор гонки, яким в неділю був пан Білянський. Спершу він остаточно запутав вболівальників тим, хто виступатиме під номером "9", оскільки так і не прибув до Червонограда через проблеми з візою австралієць Рорі Шлейн. На представленні ним став Кирило Цуканов, а замість чотирнадцятого номера Мирослава Яблонскі мав виступати Мацей Куцапа. Як вияснилось згодом, саме поляк їхав під "дев'яткою", а наш гонщик виступав замість Яблонського. Забігаючи наперед, наведу ще декілька прикладів "шоу коментатора" під час гонки: Томаш Хжановскі у нього декілька разів був "Шмановським", Мацей Куцапа - "КАцапою!", Томаш Гапінскі - "ГОпУнським"!З кожним заїздом він не переставав веселити публіку, а інколи навіть звучали жартівливі вигуки: "Запросіть до кабіни Крижанівського!". Однак, в цей час кращий спідвейний український коментатор був свідком "битви за Пардубіце", тому просто фізично не міг задовільнити прохання червоноградської публіки.
 
Вступне слово Миколи Григоровича Криштопи
 
  1. Карпов Мішковяк Стахира(п/в) Гафуров(ф)
  2. Скурніцкі Хжановскі Яблонскі Кобрін
  3. Куцапа Пуоджукс Месьонц Лебедєв
  4. Гапінскі Уламек Мельничук Цуканов
 
 
   Уже в першому заїзді вся інтрига гонки відбилась і на спортсменах. Ренат Гафуров не дочекався підняття стартової стрічки і здійснив наїзд на неї. Формат змагань не передбачав "помилування". Росіянин був виключений з повторного старту, який впевнено виграв Андрій Карпов! Проте відразу після виходу з віражу уже на прямій підняло мотоцикл Давида Стахири, наслідком чого стало неприємне падіння польського гонщика. Швидка виїхала на доріжку, однак гонщик самотужки зумів піднятися на ноги і попрямував до закритого парку. В третій спробі розпочати гонку знову кращим на старті став Карпов, який до самого фінішу так і не підпустив на відстань атаки Роберта Мішковяка. Далі перемоги здобули Адам Скурніцкі (його також сприйняли бурхливими оплесками, оскільки він вирізнявся своєю зачіскою!), а також Мацей Куцапа і Томаш Гапінскі. Розчаруванням першої серії став Анджей Лебедєв, який відверто проспав свій старт, а "по доріжці" так і не зумів нав'язати боротьбу своїм суперникам. Також відчайдушною виявилась боротьба Станіслава Мельничука і Кирила Цуканова за одне очко, яка завершилась перемогою рівненчанина, яку він "вигриз" на останніх сантиметрах(!!!) дистанції.
 
Андрій Карпов попереду Роберта Мішковяка
 
  5. Уламек Карпов Куцапа Хжановскі
  6. Лебедєв Яблонскі Цуканов Гафуров(д)
  7. Стахира Пуоджукс Гапінскі Скурніцкі
  8. Мішковяк Месьонц Мельничук Кобрін
 
 
   Другу серію також відкривав Андрій Карпов. Досить несподівано для всіх вболівальників (а всі вони прийшли подивитися, як наш гонщик здобуде перемогу в змаганнях!) бронзовий призер особистого чемпіонату Європи програв старт Себастіану Уламеку. Ще більшою несподіванкою стало те, що на своєму рідному треці Карпов не зумів хоча б поборотись за перемогу в заїзді. У наступному старті знову програв старт за всіма статтями Анджей Лебедєв. Однак цього разу він показав весь свій потенціал і клас, за три кола обійшовши усіх суперників, яким нічого не залишалось, як просто спостерігати за бездоганною їздою юного латвійця. Свої перемоги в серії здобули поляки Давид Стахира і Роберт Мішковяк. Другий пункт в гонці виборов Стас Мельничук, випередивши Андрія Кобріна, який цього дня став "найстабільнішим" гонщиком турніру.
 
 
  9. Пуоджукс Яблонскі Карпов Мельничук
10. Месьонц Гафуров Гапінскі Хжановскі
11. Стахира Цуканов Куцапа Кобрін
12. Лебедєв Скурніцкі Уламек Мішковяк
 
 
   Третю серію стартів відкривала дуель двох давніх друзів - Андрія Карпова і Кястаса Пуоджукса. Старт виграв латвійський гонщик, а за ним на виході з віражу опинився поляк Кшиштоф Яблонскі. Карпов відразу взявся вирівнювати положення і на початку другого кола пройшов "нахабного" поляка перед входом у віраж. Проте, до честі Яблонскі, слід відзначити, що він не здався і не відпустив Андрія далеко, а на третьому колі, використавши більш вдалу внутрішню траєкторію, випередив українця, так і не віддавши другу позицію йому до фінішу заїзду. Трибуни помітно затихли, розмірковуючи, що саме відбувається з нашим лідером. В такій тиші перемоги в наступних заїздах здобули Павел Месьонц і Давид Стахира (друга перемога в гонці). Оживилась публіка лише перед черговим стартом Анджея Лебедєва, суперниками якого була трійка поляків - Уламек, Мішковяк і Скурніцкі. Як і попередні заїзди, старт латвієць програв, однак і цього разу зумів по дистанції випередити усіх суперників. Особливо запам'яталась атака на позицію Адама Скурніцкі, коли Анджей по зовнішній траєкторії просто "об'їхав" на виході з віража свого візаві.
 
 
   Після трьох серій заїздів визначились претенденти на вихід до півфіналу змагань. Точніше буде сказати, визначились ті, у кого шансів уже практично не було. На жаль, серед них було і українське тріо в обличчі Цуканова, Мельничука і Кобріна. Також втратили свої шанси Томаш Хжановскі і Ренат Гафуров.
 
 
13. Карпов Месьонц Скурніцкі Цуканов(д)
14. Гафуров Уламек Пуоджукс Кобрін
15. Лебедєв Хжановскі Стахира Мельничук
16. Мішковяк Гапінскі Куцапа Яблонскі(п/в)
 
 
   В четвертій серії заїздів Карпов вирішив не випробовувати долю, і здобув три очки у нелегкій боротьбі з Павелом Месьонцом. До останнього бився за пункт Кирило Цуканов, однак через дефект мотоцикла на останньому колі змушений був зійти з дистанції. У наступному старті нарешті фортуна посміхнулась Ренату Гафурову, який випередив Уламека і Пуоджукса, для якого цей заїзд став одним з найгірших у гонці. Кобрін знову фінішував останнім. П'ятнадцятий заїзд знову програв на старті Лебедєв. У другий віраж першого кола він входив останнім, а уже після першого віража третього кола знову був першим! Хоча Томаш Хжановскі і намагався йому нав'язати боротьбу, клас гонщика з Латвії виявився на порядок вищим.
 
 
17. Гапінскі Лебедєв Карпов Кобрін
18. Скурніцкі Гафуров Куцапа Мельничук(д)
19. Уламек Стахира Месьонц Яблонскі
20. Пуоджукс Мішковяк Хжановскі Цуканов(д)
 
 
   Останню серію стартів очікували з нетерпінням. Адже саме в ній мали зійтися улюбленці червоноградської публіки - Андрій Карпов і Анджей Лебедєв. Основним суперником для них був Томаш Гапінскі, який і скористався боротьбою двох "Анд", відразу після старту відірвавшись уперед. За спиною поляка протягом першого кола українець був попереду латвійця, однак у віражі на другому колі Карпов зайшов надто далеко, що дало Лебедєву шанс випередити нашого гонщика. До фінішу заїзду Карпов неодноразово пробував атакувати латвійця, однак той діяв безпомилково і не дав шансу господареві доріжки обійти себе, чим забезпечив собі перемогу в змаганнях за Кубок Червонограда! Далі звитяги здобули Скурніцкі, Уламек і Пуоджукс, які всі дружно вибороли путівки до розиграшу Кубка Ігоря Марка.
 
 
   Таким чином, володарем Кубка Червонограда став Анджей Лебедєв. За ним розмістились поляк Себастіан Уламек і ще один латвієць Кястас Пуоджукс. Вся трійка набрала одинакову кількість очок, тож в розподіл нагород "втрутилися" додаткові показники.
 
Призери Кубка Червонограда
 
   Результати Кубка Червонограда:
 
 
  1. Анджей Лебедєв (Латвія)
11   (0,3,3,3,2)
  2. Себастіан Уламек (Польша) 11   (2,3,1,2,3)
  3. Кястас Пуоджукс (Латвія) 11   (2,2,3,1,3)
  4. Роберт Мішковяк (Польша) 10   (2,3,0,3,2)
  5. Андрій Карпов (Україна) 10   (3,2,1,3,1)
  6. Томаш Гапінскі (Польша) 10   (3,1,1,2,3)
  7. Давид Стахира (Польша) 9     (в,3,3,1,2)
  8. Адам Скурніцкі (Польша) 9     (3,0,2,1,3)
  9. Павел Месьонц (Польша) 9     (1,2,3,2,1)
10. Мацей Куцапа (Польша) 7     (3,1,1,1,1)
11. Ренат Гафуров (Росія) 7     (в,д,2,3,2)
12. Кшиштоф Яблонскі (Польша) 5     (1,2,2,в,0)
13. Томаш Хжановскі (Польша) 5     (2,0,0,2,1)
14. Кирило Цуканов (Україна) 3     (0,1,2,д,д)
15. Станіслав Мельничук (Україна) 2     (1,1,0,0,д)
16. Андрій Кобрін (Україна) 0     (0,0,0,0,0)
 
 
   КУБОК ІГОРЯ МАРКА
 
 
   Ігор Марко - найбільш талановитий гонщик в історії українського спідвею. Народився він 29 червня 1965 року у Червонограді. У великий спорт його привів старший брат, після смерті якого він твердо вирішив присвятити себе гонкам на гаревій доріжці.
 
 
   Під керівництвом Анатолія Миронова Ігор у тринадцятирічному віці здобув свою першу значиму нагороду - він став бронзовим призером в особистій першості Львівщини з зимового мотокросу. Такий результат не залишився поза увагою рівненських керівників секції спідвею, які на цей час були одними з диктаторів моди на радянському просторі у цьому виді спорту. Так Ігор потрапив у великий спідвей.
 
 
   У складі рівненського "Сигналу" він став триразовим чемпіоном СССР (1985-1987р.р.) Також у 1986р. Ігор Марко став чемпіоном СССР в особистому заліку серед юніорів. Саме цього року він виборов титул чемпіона Європи серед юніорів, який тоді прирівнювався до світової першості, оскільки участь у змаганнях приймали спортсмени віком до 21-го року зі всієї планети. Після цього він ставав неодноразовим чемпіоном і призером першості і Кубків України. 16-го листопада виповниться шість років, як разом з нами не стало цього прекрасного спортсмена і чудової людини. Обставини його смерті й досі залишаються в таємниці. Однак для усіх вболівальників спідвею він назавжди залишиться в їхніх серцях...  
 
 
   В зв'язку з певними обставинами Меморіал Ігоря Марка не проводився протягом двох років. До цього таких гонок було шість. Найбільше перемог на рахунку Андрія Карпова - три. Тож не зважаючи на не надто вдалий виступ у Кубку Червонограда, він залишався одним з головних фаворитів турніру.
 
 
21. Пуоджукс
Гапінскі
Лебедєв
Скурніцкі
22. Уламек
Мішковяк
Карпов
Стахира(д)
 
 
   Перший півфінал відразу приніс розчарування вболівальникам. Як не намагались вони підтримати Анджея Лебедєва, йому не вдалося вибороти путівку до фіналу. Цей заїзд по своєму накалу став одним з найбільш видовищних у цих змаганнях. Зі старту вперед вирвався Кястас Пуоджукс. Боротьбу за другу сходинку вели Томаш Гапінскі і Анджей Лебедєв. Протягом двох кіл вони вели відчайдушну боротьбу за вихід до головного старту дня, і весь цей час попереду був поляк. Лише з виходу із першого віража третього кола Анджею вдався його коронний фінт - вхід по зовнішній траєкторії, вихід - по внутрішній з різким прискоренням, і Гапінскі вже позаду! Однак Томаш не з тих, хто здається відразу, і у наступному віражі пробує контратакувати латвійця його ж козирями і ... проходить його!!! Пуоджукс вже далеко, а ось Лебедєв, здається, змирився з поразкою...
 
 
   Другий півфінал очікувався з нетерпінням. Ще б пак, суперниками нашого Андрія Карпова були три поляки, та ще й четверта стартова доріжка у нашого гонщика... На жаль, всі побоювання стосовно успішного виступу Андрія, виправдалися. У перший віраж уся четвірка увійшла приблизно одночасно. Однак на виході з нього на лічені сантиметри кращими були Уламек і Карпов, за ними Мішковяк. Роберт не з тих, хто опускає руки, і тут же атакує нашого спортсмена, успішно використовуючи широкий вихід нашого гонщика. Як не намагався Андрій відбороти свою позицію, у нього нічого не виходило. Як результат, третє місце у півфіналі, що означало завершення гонки для нього.
 
 
   Звичайно, настрій на трибунах помітно зник. Це й не дивно, оскільки усі вболівальники очікували від Карпова більшого, ніж вихід до півфіналу. Звичайно, ніхто з них не буде його звинувачувати за такий виступ. У кожного спортсмена є взлети і падіння. Спідвеїсти не є виключенням. Тим більше, коли за плечима такий насичений сезон.
 
 
23. Гапінскі Пуоджукс Уламек Мішковяк
 
 
   Фінальний заїзд за участю Пуоджукса, Уламека, Гапінскі і Мішковяка розпочався з вдалого старту латвійця, однак його дещо "кинуло" у віражі, чим скористався Томаш Гапінскі. Він відразу пішов у відрив, а Пуоджуксу почав активно загрожувати Уламек, який раз-по-раз змінював акцент атаки, однак так і не підібрав потрібного ключа до другої позиції в гонці. 
 
Призери Меморіалу Ігоря Марка
 
   Кястас Пуоджукс (Латвія): "Дуже сподобалась організація гонки. Як завжди доріжка була відмінно підготовлена. Одне задоволення тут виступати! Публіка просто фантастична! Протягом гонки почувався, як у себе вдома! Жаль, що не вдалося перемогти, а так все дуже сподобалось. З нетерпінням буду очікувати наступної гонки тут!".
 
 
   Анджей Лебедєв (Латвія): "Гонка пройшла на найвищому рівні. Не вдалося підібрати потрібні настройки перед першим заїздом. Згодом все пішло якнайкраще, окрім стартів. На такій доріжці одне задоволення їздити! Плюс вболівальники здорово гнали вперед. Перед півфіналами полили доріжку, і ми вирішили внести певні корективи, що в підсумку стало моєю помилкою. Дуже хотілось потрапити на подіум, але, на жаль, не вдалося..."
 
 
   Станіслав Мельничук (Україна): "Не вдалося віднайти оптимальних налаштувань мотоцикла, що в підсумку і дало такий слабкий результат. Єдине, що радує, так це те, що вдалось виступити рядом з такими класними спортсменами. Намагався у кожному старті видавити максимум з мотоцикла. Сподобалась боротьба з Кирилом Цукановим, де мені вдалось його випередити на самому фініші заїзду. Загалом, гонка пройшла на високому рівні, як завжди у Червонограді".
 
 
   Кирило Цуканов (Україна): "Знову мотоцикл зібрали перед самою гонкою. На хороший результат сподіватись не приходилось, тим більше, що через ремонт мотора не сидів на мотоциклі протягом трьох тижнів. Доріжка була просто ідеальною! Гонка пройшла на відмінній хвилі, за що окрема подяка пану Криштопі! Також хочу подякувати Андрію Поріцькому, який чим може, тим і допомагає мені".
 
 
   Андрій Кобрін (Україна): "Не зрозуміло чому, але швидкості не було абсолютно, що і призвело до такого результату. На днях буду знати конкретніше, в чому справа. Звичайно, обідно, що сталося це в такій гонці. будемо розбиратись".
 
 
   Ольга Марко, дочка Ігоря Марка: "Гонка дуже сподобалась! Підібрався рівний склад, що і стало окрасою гонки, оскільки практично у кожному заїзді була боротьба за очки. Формат гонки відмінний, вболівальники до останнього заїзду не знали, хто стане переможцем. Найбільше сподобались латвійці, особливо Анджей! Жаль, що так виступили українці... Було помітно, що Андрій Карпов дуже старався, а за остальних говорити не буду. Також на найвищому рівні була організація гонки. Єдине, що дуже засмутило, на афіші гонки було лише прізвище батька, а жодної фотографії не було..."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Переглядів: 1922 | Додав: jktu86 | Рейтинг: 5.0/12
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Співпраця

Пропозиції про співпрацю за телефоном +380634472537 або за адресою rivne.speedway@gmail.com

Фейсбук

Вхід

Привет: Заблукавший

Гость, мы рады вас видеть. Пожалуйста зарегистрируйтесь или авторизуйтесь!


Знайти