Переклад

Статистика




Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Головна » 2008 » Май » 8 » Поляка побив «сержант Петренко»?
16:31
Поляка побив «сержант Петренко»?
Замість того, щоб готувати свого польського легіонера-спідвеїста — до змагань, що відбулися у неділю на рівненському мототреці, його менеджер Маріуш Згурка майже всю ніч провів у міському відділі міліції. Зі слів поляка, закувавши його у наручники, міліціонери не лише глузували з нього, а й били.

Розпочалися події, які, як стверджують деякі знервовані вболівальники спідвею, можуть перерости у міжнародний скандал, доволі банально. Напередодні змагань пан Згурка разом зі своїм підопічним спідвеїстом, техніком та дружиною приїхали до Рівного. Поселившись в готелі «Турист», менеджер разом із техніком та дружинами пішли повечеряти до ресторану. Після вечері вони піднялися до нічного клубу «Октант», де почалося найцікавіше.

— Я вийшов з приміщення клубу, а коли спробував знову зайти, у мене виникли проблеми з охороною, — пригадує поляк. — Вони не хотіли пускати, казали, що на руці немає печатки, що засвідчує про мою плату за вхід. Звідки я міг знати, що треба на руку ставити якісь печатки? Виникла словесна перепалка, після якої мені поставили ту печатку.

Пізніше, як каже пан Згурка, події почали розгортатися наче в якомусь гангстерському фільмі. Відпочивав собі поляк, нікого не чіпав, аж ось до нього на дискотеці підійшли люди, одягнуті у чорну форму, вдарили, надягли наручники і копнем зіштовхнули зі сходів. Коли він підвівся, його заштовхали у міліцейський «бобик» і завезли до міськвідділу міліції на вул. Пушкіна.

А що було далі — то, якщо вірити словам пана Згурки, йому можна лишень поспівчувати. Гестапо відпочиває! Бо, за твердженням поляка, розмовляли з ним рівненські правоохоронці тієї ночі винятково... німецькою, усі представлялися «сержантами Петренками», періодично били і піддавали всіляким іншим методам «впливу». Коли зацькований менеджер почав вимагати до себе польського консула — з нього почали сміятися. Консула, звісно, не дали. Як і перекладача. Бо немає, кажуть, у Рівному їх. Не ходять парою консул і перекладач о третій ночі біля міськвідділу міліції — і все тут.

Тоді пан Згурка почав вимагати лікаря — наручниками йому розцарапало руку. Приїхала «швидка», перебинтувала руку і, вислухавши від пацієнта кілька «теплих» слів, які зазвичай розуміємо і без перекладача, поїхала.

Близько четвертої ранку до відділку запросили пані, яка назвалася дружиною Маріуша і привезла його паспорт. На цьому, власне, усі прикрі для поляка відмінності нашої правоохоронної системи від їхньої, євросоюзівської, закінчилися — із затриманим ніхто не проводив надалі слідчих дій, бо його прав не могли зачитати. Відтак і допиту — без ознайомлення з правами і без надання перекладача — провести міліціонери не мали права. Щоправда, усну заяву іноземця про викрадення в нього мобільного телефону і двох кредитних карток (заблокованих відразу ж) черговий прийняв. А сам звільнений «із застінків» міськвідділу поляк демонстративно розмотав бинт на руці і кинув його під двері...

Того ж дня пан Згурка, знайшовши собі в Рівному несподіваного захисника в особі депутата міськради пана Чугуєвця, вирушив на пошуки правди і зниклих речей. Успіх тут йому, на відміну від вечірньої гаревої доріжки мототреку, не передбачався.


Коментарі

Анатолій Чугуєвець, депутат Рівненської міської ради:

— Про цей випадок я дізнався від керівника команди «Спідвей-Рівне» Володимира Жуковського. Щоб розібратися в ситуації, ми разом із паном Згуркою поїхали до міського відділу міліції, але там нас і слухати не стали. Почали посилатися на те, що без офіційного перекладача з іноземцем спілкуватися ніхто не буде. Тоді ми з потерпілим звернулися до міської прокуратури. У понеділок пан Згурка повернувся додому в Польщу. Там він звернувся в консульство і у письмовій формі докладно виклав ситуацію, що трапилася з ним у Рівному. В неофіційній розмові керівництво відділу Державної служби охорони мені глузливо зазначило — мовляв, нехай пан Згурка дякує, що забрали його працівники їхнього підрозділу. Інакше в такому стані його міг би хтось із відвідувачів просто побити і кинути за «Октантом». Кажуть, що поляк був п’яний, чіплявся до всіх, тому не виключено, що його пограбували на дискотеці.

Володимир Горський, старший помічник прокурора міста Рівне:

— До прокуратури Рівного надійшло звернення від Згурки, в якому він просить притягнути до відповідальності невідомих осіб у міліцейській формі, які йому спричинили тілесні ушкодження. За даним фактом прокуратура призначила службову перевірку.

Віталій Чубаєвський, начальник Рівненського міського відділу міліції:

— Поляк пробув у міському відділі не більше 50 хвилин. Ми перевірили його законність перебування на території України і відпустили. Ніхто його не ображав, а тим більше — ніхто не бив. Принаймні з моїх підопічних. Відповідати за дії працівників ВДСО я не можу, оскільки вони нам не підпорядковуються. Крім того, у нас є довідка з лікарні про те, що іноземець перебував у стані алкогольного сп’яніння. Щоб встановити це, ми спеціально викликали «швидку», оскільки чоловік відмовився їхати на експертизу. Усі матеріали ми направили в прокуратуру. Наразі ми проводимо службову перевірку щодо дій наших працівників.

Олександр Токар, начальник Рівненського обласного відділу Державної служби охорони при УМВС України:

— Поки не буде висновків прокуратури, коментувати щось не бачу доцільності. «Потерпілий» майже півгодини не міг потрапити в «Октант», бо не мав для цього грошей — то як його можна було пограбувати? Що стосується застосування спецзасобів, то воно було повністю обгрунтованим. Пан Згурка поводився дуже зухвало, тому на нього і надягли наручники. Просто так не надягали б. Тому усі його звинувачення я вважаю безпідставними.


Сергій ТКАЧЕНКО.

http://www.rivnepost.rv.ua/
Категорія: Польська ліга |
 
Переглядів: 1099 | Додав: Admin4ik | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Співпраця

Пропозиції про співпрацю за телефоном +380634472537 або за адресою rivne.speedway@gmail.com

Фейсбук

Вхід

Привет: Заблукавший

Гость, мы рады вас видеть. Пожалуйста зарегистрируйтесь или авторизуйтесь!


Знайти